Onderzoek: neem minstens twee weken de tijd om melkpoeder af te bouwen

Minstens twee weken de tijd nemen om melkpoeder af te bouwen is de sleutel om een speendip te voorkomen. “Tijd besteden aan het rustig afbouwen van de melk en opstarten van de brok, is zelfs bepalender dan meer kilo’s melkpoeder voeren”, ontdekte Klarieke Winters, onze onderzoeker jonge herkauwers, zelfs.

neem minstens twee weken de tijd om melkpoeder af te bouwen

1.200 gram groei per dag in de speenperiode. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En toch zijn dit de bewezen resultaten uit de proef met drie verschillende voerschema’s in onze jongveestallen. “Exceptioneel, zo kun je de groei van deze kalveren wel noemen”, vertelt Jeroen Jacobi, programmamanager Jongvee bij Agrifirm enthousiast. “Dat kalveren zo hard groeien op ons melkpoeder en krachtvoer, daar zijn we erg trots op.” Wat opvalt is dat er bij alle drie de voerschema’s, die allemaal stapsgewijs melkpoeder afbouwen, nauwelijks een groeidip te zien is.

De kalveren kregen Kalvolac Power CAIR®. Dit melkpoeder bestaat uit 100% zuiveleiwitten en is daardoor heel goed verteerbaar. “De bronnen zijn wei-eiwit en caseinaat, dat verteren kalveren heel goed en snel in de dunne darm, daardoor komt er sneller behoefte aan brok”, vertelt Wilbert. En dat werkt in de praktijk duidelijk zo, want in de proef nemen de kalveren rond spenen allemaal maar liefst drie kilo brok per dag op. “DairyStart® Vitaal is een hoogwaardige jongveebrok met 19% eiwit. Deze brok kun je onbeperkt voeren in combinatie met stro. Zo stimuleer je de pensontwikkeling op zijn best”, weet Wilbert. “Juist de groei in de eerste maanden is belangrijk voor de ontwikkeling van organen en het skelet van het kalf. De kosten voor krachtvoer en melkpoeder zijn een investering in je melkkoe. Deze maximale groei betaalt zich uiteindelijk terug in melkproductie.”

Gemiddelde dagelijks groei (in gram per kalf per dag)
Standaard Snel Uitgebreid
  Startfase (week 0 – 6) 1.003 1.012 1.001
  Speenfase (week 6 – 11) 1.358 1.381 1.370
  Slotfase (week 11 -13) 1.603 1.649 1.694
  Gemiddelde groei (week 0 – 13) 1.246 1.264 1.258

Gemiddelde groei per kalf per dag. Het standaard voerschema bestaat in totaal uit 55 kilo melkpoeder, het snelle voerschema uit 57 kilo melkpoeder en het uitgebreide voerschema uit 69 kilo melkpoeder.

Extra melkpoeder alleen zinvol bij lichte kalveren

Extra melkpoeder voeren, in deze proef 69 kilo in plaats van 55 kilo, heeft over het algemeen op de lange termijn geen effect op de groei van een kalf. Op 12 weken waren de groepen in dit onderzoek op hetzelfde gewicht. “Wel zien we dat de lichtste groep kalveren van 42 kilo drie tot vijf kilo extra groeiden bij het uitgebreide melkschema. Deze lichte kalveren konden de boost van extra melkpoeder dus goed gebruiken”, aldus Klarieke.

Zo is de proef uitgevoerd

“In deze proef zijn 288 Holstein stierkalveren van gemiddeld 17 dagen oud volgens drie verschillende voerschema’s met Kalvolac Power CAIR® gevoerd”, legt Klarieke uit over de proef. Daarnaast krijgen alle kalveren onbeperkt vers water, kalverkorrel en gehakseld stro. In week 0 zijn de stierkalveren, die bij verschillende melkveehouders vandaan komen, twee weken oud. De eerste groep kreeg een standaard melkschema van 55 kilo poeder. Vanaf week zes werd de melkgift in vier stappen afgebouwd naar nul liter melk in week negen. (blauwe lijn). De tweede groep krijgt een melkschema van 57 kilo poeder. Vanaf zeven weken is deze gift snel afgebouwd in drie stappen naar nul liter melk in week negen. (oranje lijn). De laatste groep krijgt een uitgebreid melkschema van 69 kilo poeder. Vanaf week negen wordt deze melkgift ook in vier stappen afgebouwd naar nul liter melk in week 11. (groene lijn).

Melkschema’s in de proef, op basis van 150 gram Kalvolac Power CAIR® per liter melk. Het standaard voerschema bestaat in totaal uit 55 kilo melkpoeder, het snelle voerschema uit 57 kilo melkpoeder en het uitgebreide voerschema uit 69 kilo melkpoeder.

Artikel van:

Jeroen Jacobi

Programmamanager jongvee bij Agrifirm

Klarieke Winters

Onderzoeker jonge herkauwers bij Nutrifeed

Wil je meer te weten komen over Kalvolac Cair?

Neem contact op of vraag product specificaties aan
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit artikel
In dit artikel
Kalvolac CAIR® melkpoeder
Kalvolac Power CAIR®
Kalvolac Power CAIR® Bekijk product