Dit ‘zeggen’ jouw kalveren en pinken

Jongveespecialist Johan Verdaasdonk daagt je graag uit om eens tien minuten in je jongveestal te gaan zitten én te ontdekken welke signalen jouw kalveren en pinken laten zien. Hij geeft je graag een lijstje met punten om op te letten.

1. Hoe is het haarkleed?

Kijk eens kritisch naar het haar van je dieren. Een gezond dier heeft een glimmend haarkleed met korte haren. De kleur van de kalveren na spenen moet gelijk blijven aan de kleur van de kalveren in de. melkperiode. Zie je bijvoorbeeld na het spenen wat doffere kalveren? Dan is dat vaak een teken van te weinig eiwit. Zeker na het spenen is het eiwitniveau in de brok belangrijk om het eiwit dat het kalf eerst uit melk haalde te vervangen.

2. Hoe liggen de dieren?

Een gezond kalf houdt de kop omhoog en de oren attent aan de kop. De kop op de grond, of met de poten naar achteren liggen kunnen signalen zijn dat het dier zich niet lekker voelt.

3. Waar liggen de dieren?

De plek waar de kalveren liggen zegt iets over het klimaat, zeker als de dieren op stro liggen. Bij een ideaal klimaat liggen de dieren verspreid over het hok. Als alle dieren aan één kant liggen, kan dat wijzen op tocht. Een ziek dier zondert zich vaak af en ligt vaker in een hoekje.

4. Hoe is de mest?

Kijk eens kritisch naar de mest. Dunne mest in de groepshokken wijst vaak op coccidiose. Je ziet donkere, dunne, blinkende mest waar dieren echt op persen. Te dikke mest betekent vaak een te laag eiwitniveau in het rantsoen.

5. Welk gedrag laten de dieren zien?

Met name in de brokfase, van twee tot zes maanden, kun je nog wel eens zuiggedrag zien. Zet zo’n dier bij voorkeur apart, omdat de andere groepsgenoten dit gedrag kunnen kopiëren. Zie je kalveren met een witte snoet en geel/ bruin haren achter de neus? Dat kan wijzen op urine drinken. Vaak zit zo’n dier dan niet lekker in het haar. Urine drinken kan wijzen op mineralentekort. Dit kun je voorkomen met een zoutblok én een berekend jongveerantsoen.

Ben je benieuwd naar wat deze signalen nog meer zeggen? Neem dan gerust contact op met de jongveespecialist in jouw regio. Hij of zij kijkt graag eens met je mee!

Artikel van:
Johan Verdaasdonk
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel