Longontsteking als kalf zie je terug bij de koe

Wist je dat gemiddeld een kwart van de kalveren longontsteking krijgt? Niet voor niets staat longontsteking op plek twee als meest voorkomende doodsoorzaak bij kalveren. Maar wat is longontsteking nu precies, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen? Je leest er alles over in dit artikel.

Bovine Respiratory Diseasem, dat is longontsteking bij kalveren. Maar liefst 25% van de kalveren krijgt hier mee te maken, al varieert dit percentage sterk per bedrijf. Dit betekent dus ook gelijk goed nieuws: als boer(in) heb jij hier dus invloed op. Bacteriën of virussen veroorzaken longontsteking. Bijvoorbeeld IBR, BVD, BRSV (pinkengriep),  mannheimia, influenza en pasteurella. De weerstand van het kalf bepaalt of het dier vatbaar is voor deze ziekteverwekkers. Het is dus niet zo dat een kalf puur van tocht longontsteking krijgt. Dus de basis voor gezonde luchtwegen begint weer bij een goede biestvoorziening. Daarnaast spelen infectiedruk, huisvesting en klimaat, voeding en management een belangrijk rol.

Kijktip over luchtweggezondheid

Tip: kijk hier het complete webinar ‘Luchtweggezondheid bij kalveren’ terug. Dierenarts Joost Segers en jongveespecialisten Wilbert Swinkels en Johan Verdaasdonk geven je een bijzonder inkijkje in de luchtwegen van jouw kalveren.

Longschade is onherstelbaar

De longen zijn één van de belangrijkste organen van het kalf, omdat zij zuurstof in het lichaam brengen. Bij longontsteking kan longweefsel beschadigen. Dit herstelt niet meer en geeft dus blijvende longschade. “Als een kalf een chronische, zware longontsteking heeft gehad, is haar hoogproductieve leven als potentiële melkkoe voorbij”, stelt dierenarts Jeroen Jacobi zelfs. “Kalveren die onherstelbare longschade hebben opgelopen in hun jeugd halen dan ook nooit hun potentie als melkkoe.” Dit is bijvoorbeeld in de stal te zien aan een andere ademhaling. In dit artikel vertelt Jeroen je er meer over. Daarnaast kost longontsteking groei, omdat het kalf alle energie steekt in het bestrijden van de ziektekiemen en de voeropname daalt. Ook dit zie je later terug in de productie als koe. “100 gram meer groei in de melkfase, is 300 liter melk meer in de eerste lactatie als koe”, weet Lieke Janssen. “Een groeiachterstand kan dus melk kosten.”

Lees meer over longontsteking bij kalveren

Kortom: het is dus erg belangrijk om te werken aan gezonde luchtwegen van jouw kalveren. Bekijk hier wat je preventief kunt doen. Hier vind je tips als je kalveren met longontsteking hebt. Neem ook gerust contact op met je jongveespecialist, hij of zij helpt je graag om de luchtwegen van je kalveren gezond te houden.

Artikel van:
Lieke Janssen
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel