Zo houd jij je kalveren warm

Bij temperaturen onder de 13 graden verbruikt een nuchter kalf extra energie om zichzelf warm te houden. Met deze tips van jongveespecialist Lieke Janssen kun jij je kalveren ook bij deze lagere temperaturen zoveel mogelijk warm houden.

1. Gebruik een kalverbodywarmer van nul tot zes weken

Gebruik een kalverdekje bij een pasgeboren kalf als de buitentemperatuur continu onder de 13 graden is. Bij een kalf van een maand oud, is een bodywarmer aan te raden bij een buitentemperatuur onder de 5 graden. De bodywarmer kun je gebruiken voor je pasgeboren kalfjes tot een leeftijd van vijf á zes weken. Daarna is een kalf beter in staat zichzelf warm te houden, onder andere omdat de pens al begint te functioneren. Tip: leg bij een nat pasgeboren kalfje een handdoek op de rug met daarover een dekje. Na een paar uur kun je de handdoek er makkelijk onderuit trekken. Het vocht is in de handdoek getrokken en zowel het kalf als het dekje zijn lekker droog.

2. Voer drie keer per dag melk

Bij het verteren van de melk produceert het kalf warmte. Als je in plaats van twee keer per dag, drie keer per dag voert, is de spijsvertering meerdere uren per dag actief. Daarnaast krijg het kalf dan vaker een portie warme melk, wat ook helpt om op temperatuur te blijven. En tot slot heb je zo als boer(in) ook drie controlemomenten van deze kwetsbare groep op je bedrijf. Voer je onbeperkt koude melk met Kalvolac Unlimited? Dan is het wijs om deze wellicht ook drie keer per dag én warm te voeren tegen bevriezing.

3. Let op je aanmaaktemperatuur van de melk

De drinktemperatuur van de melk bij het kalf moet 40 – 42°C zijn, dat geldt zowel voor de zomer als voor de winter. Bij kou moet de aanmaaktemperatuur wellicht hoger zijn om de juiste drinktemperatuur voor het kalf te bereiken.

4. Zorg voor een droog, beschut ligbed

Op koude dagen extra belangrijk: zorg voor een droog ligbed. Bijkomend voordeel: een dikke laag stro isoleert ook goed. Denk ook aan beschutting. Bijvoorbeeld een plaat op de eenlingboxen of afdakje in de groepshuisvesting om koude luchtval van boven te voorkomen. Bij een open-front stal kun je met windbreekgaas, kuilplastic of strobalen windinval voorkomen.

5. Let op luchtverversing

Het is wel belangrijk om de lucht te blijven verversen. Anders loopt de luchtvochtigheid op en kunnen kiemen juist extra groeien. De stelregel in de stal is: als je een rookproef doet, moet de rook met een kwartier uit de stal zijn. Dan heb je voldoende luchtverversing. Zet de iglo’s met de opening op het zuiden en zorg dat er geen wind recht in de iglo komt.

6. Schenk extra aandacht aan kwetsbare dieren

In Nederland hebben we nog geen oorwarmers voor kalveren nodig, zoals de Canadese boeren Moomuffs gebruiken om bevriezing tegen te gaan. Bevriezing komt voor vanaf -12°C, de lichaamstemperatuur van het kalf daalt dan onder de 37,5°C. Heb je een te vroeg geboren kalf of een kalf wat onderkoeld is? Verplaats het kalf dan naar een nóg drogere, schonere en beschutte plek. Gebruik een biggenlamp of terrasheater om het dier op te warmen. Je kunt nog wat extra lauw water (37°C) geven, om het kalf nog wat extra te ondersteunen.

Bekijk in deze video wat melkveehoudster Rachelle doet om haar kalfjes warm te houden.

Artikel van:
Lieke Janssen
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel