Gertie Schouten: “Onze kalveren krijgen allemaal TLC: Tender Loving Care.”
Op de boerderij van de familie Schouten worden elk jaar ongeveer 150 kalveren geboren. Gertie is een toegewijde verzorger, die grote aandacht besteedt aan het colostrum, en vanaf het begin CAIR melkpoeders gebruikt. “Niet omdat we problemen hebben ondervonden, maar omdat we onze kalveren alleen het allerbeste willen geven. Ze zijn immers onze toekomst.”
Het grootbrengen van kalveren op de melkveehouderij van de familie Schouten in Berlicum is een succes, dankzij de inspanningen van Gertie Schouten. Het begint allemaal met het colostrum dat de kalveren zo snel mogelijk na de geboorte krijgen. “Ik controleer altijd de kwaliteit met de refractometer”, legt Gertie uit en bevestigt dat ze waar mogelijk op zoek gaat naar BRIX-waarden van 25 of hoger. “Dat garandeert het beste weerstandsniveau bij de kalveren.” Als de waarden beginnen te fluctueren of zelfs dalen, meldt ze dit onmiddellijk aan haar man Remco. “Een verandering van het dieet voor de droge koeien heeft direct effect op de kwaliteit van het colostrum.”
Nutrifeed Power CAIR
Na de eerste melkproductie geven de koeien 5 tot 6 liter biest, genoeg voor de kalfjes die een kruising zijn tussen Montbéliarde, Zweeds bont en HF. “De kalfjes zijn erg vitaal en drinken bij hun eerste voeding ongeveer 4 liter biest,” legt Gertie uit, die haar methode van kalfsverzorging beschrijft als TLC, “Tender Loving Care.” Na twee dagen biest worden de kalveren overgeschakeld op Nutrifeed Power CAIR poedermelk, bereid door Gertie in de melkshuttle. “Het gaat allemaal om werkcomfort,” vervolgt Gertie. “Proberen al die kalveren met emmers te voeden zou je schouders vernietigen. Een melkshuttle in combinatie met de melkbar voor de kalveren maakt het leven veel gemakkelijker.” Een ander voordeel van zo’n melkshuttle is de temperatuurcontrole. “De ideale situatie is om de melk op 42 graden voor te bereiden. De shuttle zorgt ervoor dat de gevoede melk nooit te warm of te koud is.”
Alles-in en alles-uit
Voor de eerste twee weken worden de jongste kalveren in individuele hokjes geplaatst.
Daarna worden ze samengebracht in groepen van vijf of zes. “Met een maximale leeftijdsverschil van twee weken, omdat ze hier via de melkbar worden gevoed. Ze drinken allemaal ongeveer even snel”, legde Gertie uit. “De groepen kalveren zijn soms kleiner als gevolg daarvan. Ons principe is all-in en all-out. Met andere woorden, de groep blijft samen gedurende de melkperiode.” Dat brengt een zekere rust in de groep, ook tijdens het spenen. “We verminderen het volume melk en spenen onze kalveren af rond 9 weken; de hele groep in één keer.”
Bodywarmer onder de 15 graden
Als de temperatuur onder de 15 graden komt, begint Gertie met het uitdelen van bodywarmers voor de kalveren. “Dat doe ik tot de leeftijd van vier à vijf weken. Het helpt de kalveren hun lichaamswarmte vast te houden en als de bodywarmer wordt verwijderd, hebben ze een heerlijk glanzende vacht.” Daar geniet Gertie met volle teugen van. “Het uiteindelijke doel is om gezonde, productieve vaarzen te produceren die klaar zijn om te kalven onder de leeftijd van 24 maanden.”
Extra support
Met de CAIR innovatie van Kalvolac kunt u de gezondheid van kalveren optimaal ondersteunen. Deze melkpoeders bevatten naast de standaard ingrediënten ook een mix van kruiden en essentiële oliën die de luchtwegen van kalveren ondersteunen.