Goede huisvesting sleutel tot gezonde luchtwegen bij jongvee
Ze steken vaak in de herfst de kop op: luchtwegaandoeningen bij kalveren. En de signalen zijn vaak subtiel: een lichte hoest, wat teruglopende voeropname, ietwat tegenvallende groei, wat doffere vacht. Teun van den Boom, melkveehouder in Heeswijk-Dinther, greep vorig jaar in en schakelde over op Kalvolac Power CAIR.
Voor even, dacht hij aanvankelijk. Maar Kalvolac Power CAIR bleek een blijvertje. Van den Boom melkt zo’n 120 koeien en heeft 64 stuks jongvee. Ongeveer een jaar geleden liep Teun met zijn jongveespecialist van Nutrifeed door zijn jongveestal. De specialist constateerde bij de kalveren wat milde ziekteverschijnselen aan de luchtwegen en liet twee zakken Kalvolac Power CAIR achter met het advies: probeer maar eens. Van den Boom merkte inderdaad een verschil. “Niet heel groot, hoor. Maar de kalveren waren iets levendiger. En de opname van het eerste, vaste voer verliep net wat beter.” Dat laatste is voor Van den Boom een belangrijk punt. “Kalveren moeten in een vroeg stadium kracht- en ruwvoer opnemen. Dat stimuleert de ontwikkeling van de pens. En dat is weer belangrijk voor later: alleen dieren met een goede pensontwikkeling kunnen uitgroeien tot koeien met een gulle melkgift.”
“Kalveren moeten in een vroeg stadium kracht- en ruwvoer opnemen.”
CAIR
Kalvolac Power CAIR bevat 100 procent zuiveleiwit, caseïnaat én bioactieve lactoferrine ter ondersteuning van het immuunsysteem. Daarnaast bevat dit melkpoeder een mix van kruiden en etherische oliën dat de luchtwegen van de kalveren ondersteunt. “De melk ruikt wel iets anders dan anders. Dat is even wennen. Maar dat heeft verder geen invloed op de opname door de dieren.”
“Tip: Vernevel water over je windbreekgaas bij temperaturen onder het vriespunt. Het ijslaagje wat ontstaat zorgt ervoor dat de temperatuur in de stal op peil blijft.”
Geen wondermiddel
Kalvolac Power CAIR is geen wondermiddel, benadrukt Van den Boom. “Luchtwegaandoeningen hou je vooral buiten de deur met goed management.” Enkele jaren geleden realiseerde Van den Boom een nieuwe jongveestal, met veel aandacht voor huisvesting en ventilatie. “De kalveren liggen op stro waarbij we het strobed eenvoudig en snel kunnen aanvullen. De dieren hebben daardoor altijd een droge ligplaats. Dat is cruciaal.” Verder wordt de stal natuurlijk geventileerd. “Windbreekgaas zorgt er voor dat de luchtsnelheid in de stal laag is.” In de winter, bij temperaturen onder het vriespunt, vernevelt Van den Boom water over het gaas waardoor op het gaas een ijslaagje ontstaat. “En dat zorgt er weer voor dat de temperatuur in stal op peil blijft bij zeer lage buitentemperaturen. Ook dat draagt bij aan een gezond stalklimaat.”
Van den Boom bleef aanvankelijke twee soorten poeders verstrekken: Kalvolac Power en Kalvolac Power CAIR. Inmiddels verstrekt hij uitsluitend Kalvolac Power CAIR. “We houden, met het oog op de fosfaatwetgeving, beduidend minder jongvee dan in het verleden. En dan zijn twee soorten kalvermelkpoeder gewoon niet handig. De kalveren doen het prima op Kalvolac Power CAIR. Dat is wat telt.”