Jan van der Werff: “Ik had veel eerder moeten overstappen op kalvermelkvervanger.”
Jan van der Werff, een melkveehouder uit Ravenswoud in Friesland, is ongeveer twee jaar geleden overgestapt van koemelk naar kalvermelkvervanger. Volgens Jan is het grootste verschil dat “de kalveren nu veel minder last hebben van diarree. Ze krijgen melk van constante kwaliteit en altijd op de ideale temperatuur.”
Al jaren koemelk
Voor de familie Van der Werff was het meer dan dertig jaar lang standaard praktijk om koeienmelk aan de kalveren te voeren. De groei van de kudde tot ongeveer 300 melkkoeien betekende natuurlijk een stijging van de hoeveelheid melk die nodig was voor de kalveren. “Er waren dagen waarop de kalveren tot 120 liter melk opnamen, afhankelijk van het aantal kalveren op dat moment,” legde Jan uit. “Het voeren van koemelk was nooit echt een probleem, behalve dat sommige kalveren last hadden van diarree.” Voor Jan was het feit dat het voeren van koemelk betekende dat de boerderij ongeveer 36 euro minder melkgeld per dag ontving, nooit een groot probleem. “Ik hechtte nooit veel belang aan de vraag. Het belangrijkste is dat de kalveren gezond en vitaal blijven.” En zoals Jan sindsdien heeft ontdekt, was er ruimte voor verbetering.
Het is beter voor de kalveren en gemakkelijker in de praktijk te brengen.
De reguliere dierenarts van de melkveehouderij en Coco Bruyère, de jonge veespecialist van Nutrifeed, hadden op sommige momenten voorgesteld om over te schakelen op kalvermelkvervanger. “We vonden het voeren van koemelk gemakkelijker, dus waarom overschakelen”, aldus Jan, waarbij hij zijn oorspronkelijke denkwijze uitlegde. “Er zijn maar twee van ons die het melken uitvoeren. Door wat melk tijdens het melkproces achter te houden, kan iemand de kalveren zonder vertraging beginnen te voeden”, vervolgde hij, terwijl hij de historische praktijk van de boerderij uitlegde.
De melkveehouder was zich er echter van bewust dat de temperatuur van de melk tijdens het transport van de melkstal naar de kalvervoerbakken aanzienlijk daalde. “En dat betekende dat het niet bij de kalveren op de ideale temperatuur kwam. Nu we met melkpoeder werken, realiseren we ons dat het beter is voor de kalveren en ook gemakkelijker in de praktijk is”, legde de melkveehouder uit dat zijn 78-jarige vader nog steeds geniet van het tweemaal daags voeren van de kalveren. “Nu we ook kalvermelkvervanger gebruiken.”
Constante kwaliteit bij de perfecte temperatuur
De boer besloot zo’n twee jaar geleden over te stappen. Het product Kalvolac Power CAIR werd geïntroduceerd op de boerderij. “Ik wilde een melkpoeder van goede kwaliteit,” legt Jan uit en onderstreept daarmee zijn keuze. “Het resultaat van het opfokproces is belangrijker dan elke euro te besparen op de aanschafprijs van een zak melkpoeder.” De overstap naar melkpoeder betekende ook de introductie van een melkshuttle voor het eenvoudig en snel transporteren van grote hoeveelheden melk naar de kalveren, dagelijks. Het bespaart het gesleep met emmers op de boerderij. “Na twee tot drie dagen op biest worden alle kalveren overgezet op melkpoeder,” legt de boer tevreden uit. “Diarreecijfers zijn gedaald omdat we nu een constanter product voeren dat ook wordt toegediend op de ideale temperatuur.” Ook jongveespecialist Coco heeft een verbetering gezien. “Jan gebruikt nu ook voerbakken met spenen, die zorgen voor een ideale houding van de kalveren. Dat stimuleert op zijn beurt de slokdarmgroefreflex. Al met al heeft het geleid tot een positieve verandering in verschillende basisaspecten.” Zoals Jan heeft opgemerkt, kan er weinig misgaan met deze aanpak van kalvervoeding. “Mijn vader hoeft alleen maar op een knop te drukken om elke kalf de perfecte portie melk te geven. Naast de temperatuur zijn de hoeveelheden ook voorgeprogrammeerd, zodat het voeren meer dan voorheen identiek is, elke dag.” En de kalveren?
“Ze zijn fit en gezond, en daar gaat het om.”