Na de biestperiode schakel je over naar melkpoeder. Dit bouw je langzaam op, zoals op het schema van je melkpoederzak staat. “Het is belangrijk dat het kalf van week twee tot zes weken één kilo melkpoeder per dag krijgt”, legt Johan uit. “Op die manier benut je de jeugdgroei maximaal”. Praktisch betekent dat twee keer per dag 3,5 liter melk voeren met een concentratie van 150 gram poeder in 1 liter melk. “Een kalf heeft in deze periode nog geen enkele penswerking. Ze moet het echt hebben van de lebmaag, daar haalt ze haar energie en eiwit uit de melk.” Hier legt Johan je uit waarom het belangrijk is om altijd dezelfde melkpoederconcentratie aan te houden.
Niet ’hoe meer hoe beter’
Het is bij melkpoeder dus niet: ‘hoe meer, hoe beter’. Meer dan één kilo melkpoeder per dag voeren is niet alleen duurder, het kan ook nog eens negatieve effecten hebben. “Als je het kalf meer melkpoeder voert, is de kans op een speendip groter. Het dier zit tenslotte vol en gaat daardoor minder snel ruw- en krachtvoer eten. Je kunt wellicht in de melkfase wel wat meer groei pakken door meer liters melk te voeren, maar die verliest het kalf later ruimschoots als het last krijgt van een speendip”, ziet Johan in de praktijk. Als je wel meer melkpoeder wilt voeren is het dus belangrijk om de melkgift rustig af te bouwen. Zorg voor goed ruwvoer, dat je ook tijdens de afbouw voert.
Minder voeren kost groei
“Minder dan een kilo melkpoeder per dag voeren kan ontwikkeling kosten”, weet Johan. De voedingsstoffen uit melkpoeder heeft het kalf echt nodig om te groeien. “Als je minder voert, is de kans aanwezig dat het dier al vroeg ruw- en krachtvoer opneemt. Daar kan het dieren de eerste weken nog maar heel weinig voedingsstoffen uithalen omdat de pens nog in ontwikkeling is.”
Voer altijd water naast melkpoeder
Het is essentieel om vanaf levensdag drie naast melkpoeder altijd water te verstrekken. Niet alleen bij warm weer, maar ook als het kalf diarree heeft of krijgt is water essentieel. “Bij diarree kan een kalf wel zes liter vocht extra per dag verliezen”, weet Johan. “Dat vocht krijg je nooit aangevuld met alleen melk.” Daarnaast is het bij een ziek kalf net als wanneer je zelf niet fit bent: koud water is prettiger dan warme melk drinken.