Driehoekjes maken
Hij werkt in zijn rayon Zuidwest Nederland, van de kust tot en met de lijn Den Bosch/Eindhoven, veel samen met voerspecialisten. ‘We zijn elkaars ogen en oren. Dat maakt het ook laagdrempelig om bij elkaars veehouders te helpen.’ Als veehouders bellen is het probleem vaak al groot, geeft Johan aan. ‘De adviseur ziet het vaak eerder, dan moet je betrouwbaar en makkelijk kunnen schakelen met elkaar.’ Nog een plus in de samenwerking is dat ze regelmatig samen aan tafel zitten. ‘Het is verstandig om een driehoek te maken met de dierenarts, de adviseur en de veehouder. Samen kom je tot een betere aanpak en daarmee sneller resultaat. Daar wordt iedereen blij van, en zeker de kalveren.’
Poederkosten: kan het lager?
Regelmatig krijgt Johan Verdaasdonk de vraag van melkveehouders over de kosten voor melkpoeder omlaag kunnen. ‘Ook boekhouders stellen deze vragen. Zij baseren zich echter op het gemiddelde poederverbruik, maar er zijn ook bedrijven waar de stiertjes volle melk krijgen, of zelfs alle kalveren. Daarmee daalt het gemiddelde poederverbruik per kalf.’ Aan de andere kant geeft de jongveespecialist aan dat de melkpoeder ook een keuze is: je kunt omlaag met de hoeveelheid poeder, of een goedkopere poeder inzetten. ‘Dat kost beide wel groei en ontwikkeling, maar dat zie je vaak niet als hard geldbedrag terugkomen.’ Ook in de nauwkeurigheid van de automaat valt nog weleens wat te doen. ‘Zo heb ik weleens 4 kilo kunnen besparen per kalf. Op een bedrijf met 100 koeien levert dat een ‘winst’ van 160 kilo poeder. De veehouder kwam toen op 55 kilo poeder per kalf voor de totale opfok.’ Vervolgens had diezelfde veehouder wel 10 vaarskalveren teveel op zijn bedrijf, 40 stuks tot een jaar in plaats van 30. ‘Over die 550 kilo poeder, 10 dieren x 55 kilo, te veel was geen discussie. In mijn werk is dit ook een taak, om dit soort zaken te benoemen.’