Biest, graag zonder bacteriën
Met de eerste biest krijgt het kalf de hoognodige antistoffen binnen. Voorwaarde is dat de biest schoon gewonnen wordt. Is de minimelker schoon? En de uier van de koe? Zorg ervoor dat ook de materialen waarmee gewerkt wordt schoon zijn. De capaciteit om antistoffen uit de biest op te kunnen nemen, neemt snel af gedurende de tijd. Zes liter biest in de eerste 24 uur is dan ook de minimale hoeveelheid om het kalf een optimale bescherming te geven. Elke veehouder weet dat bij de biestvoorziening de 3 V’s belangrijk zijn: veel, vlug en vaak. Daar kan nog wel een V bij die in het kader van de hygiëne belangrijk is: vers. De eerste biest is de beste biest met de meeste antistoffen. ‘Een uur na het kalven is de kwaliteit al met 3% gedaald’, weet Erwin Hunneman, jongveespecialist bij Agrifirm. Als de hoeveelheid biest het toelaat heeft het de voorkeur ook de tweede en derde voeding van het kalf te doen met de eerste biest. Zorg er dan echter wel voor dat die eerste biest gekoeld bewaard wordt. ‘De bacteriegroei in biest is enorm’, geeft Erwin aan. ‘Wanneer biest twee uur staat is het aantal bacteriën al met een factor 32 toegenomen.’ Zorg daarom voor een koelkast waar de biest in bewaard kan worden.