De voordelen van een speen

Kalveren melk laten drinken uit een speen heeft zeer sterk de voorkeur boven drinken uit een emmer of goot. Johan Verdaasdonk, specialist Jongvee, legt je uit waarom.

De juiste houding

Bij het drinken uit een speen heeft het kalf haar neus omhoog en haar kop achterover. Dit is vergelijkbaar met de natuurlijke drinkhouding. Door deze houding activeert het kalf het slokdarmsleufreflex en is de kans het grootst dat de melk netjes in de lebmaag komt en niet in de pens. Vuistregel: de schofthoogte is de ideale speenhoogte.

Speeksel aanmaken

Bij drinken uit de speen moet het kalf actief zuigen. Zo gaat de melk langzamer naar binnen, wat de kans vergroot dat de melk op de juiste plek, in de lebmaag, komt. Daarnaast maakt het kalf bij het zuigen speeksel en dus natriumbicarbonaat aan. Dit helpt bij de vertering van de melk.

Meer zekerheid

Bij het gebruik van een speen gaat er minder snel iets fout, merkt Johan. “Als de temperatuur of concentratie een keer niet klopt gaat het dankzij de houding en het zuiggedrag veel minder snel fout dan bij drinken uit een emmer of goot.”

Artikel van:
Johan Verdaasdonk
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel