Diarree bij Kalveren: Beter voorkomen, dan genezen

In de eerste levensweken van het kalf is de weerstand nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor zijn kalveren een gemakkelijke prooi voor ziekteverwekkers. Goede kwaliteit biest en een goede biestvoorziening zorgen voor een hoge immuniteit waardoor het kalf weerbaarder is tegen allerlei ziekteverwekkers en deze minder kans krijgen om toe te slaan.

Kalveren vormen de toekomst voor de melkveehouderij, het welzijn van jonge dieren is daarmee cruciaal voor een gezonde en productieve veehouderij.

Eén van de grootste uitdagingen waarmee kalveren kunnen worden geconfronteerd, is diarree. Pasgeboren kalveren kunnen besmet raken door contact met de mest van koeien en ouderen kalveren of via inademing. Diarree kan verschillende oorzaken hebben, variërend van virussen tot bacteriële infecties en parasieten. In deze blog gaan we dieper in op enkele van de soorten diarree bij kalveren en hoe biestmanagement, hygiëne én de juiste kalvermelkpoeders  kunnen bijdragen aan een probleemloze jongveeopfok.

Bovine Coronavirus (BCoV)

Het Bovine Coronavirus is een infectieuze veroorzaker van diarree bij kalveren en wordt overgedragen via direct contact, aanraking van mest en via inademing van luchtdeeltjes. Het virus tast de darmen aan en kan leiden van milde tot ernstige diarree, uitdroging en gewichtsverlies. Behandeling is van BCoV is lastig, want hetkan niet behandeld worden met antibiotica. Het dvies is een nadruk leggen op effectieve preventie zoals een optimaal biestmanagement, hygiënisch werken (verlagen infectiedruk), en het verstrekken van het juiste voedingschema met daarin een kalvermelkpoeder met specifieke toevoegingen die het immuunsysteem van het kalf versterken.

Rotavirus

Rotavirus is een veelvoorkomende boosdoener van diarree bij kalveren en kan ernstige uitdroging veroorzaken. Het verspreidt zich snel en gedijt in omgevingen met veel kalveren (hoge infectiedruk). Het rotavirus wordt overgedragen via contact, mest en via inademing. Ook bij het rotavirus geldt dat een behandeling met antibiotica niet effectief is. Goede preventie zoals een optimaal biestmanagement, hoge hygiëne en de juiste (verrijkte) voeding  bij virussen is het sleutelwoord voor een gezond kalf.

E. coli

Escherichia coli (E. coli) is een (mest)bacterie die acute diarree en daarmee ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij kalveren. Hoge kwaliteit biest(management), hygiënische omstandigheden en goede kalvermelkpoeder met toegevoegde immuun versterkende stoffen kunnen bijdragen aan het verminderen van E. coli-infecties. Raadpleeg bij E. coli-infecties een dierenarts voor de juiste behandeling van jouw kalf.

Salmonella

Bacteriële Salmonella-infecties bij kalveren zorgen ervoor dat een dier snel in shock gaat, ernstige en bloederige diarree vertoont en een hoge temperatuur ontwikkelt. Salmonella moet zo snel mogelijk aangepakt worden, want dit kan binnen een paar uur tijd fataal zijn voor het kalf. Goede hygiëne, apart huisvesten van kalveren en het verstrekken van een hoge kwaliteit kalvermelkpoeder met natuurlijke antimicrobiële eigenschappen kunnen helpen bij het voorkomen van Salmonella-infecties.

Clostridium Perfringens

Clostridium bacteriën komen overal in de omgeving voor, denk bijvoorbeeld aan bodembedekking, drinkwater  ruwvoer. Deze bacteriën kunnen leiden tot ernstige darmproblemen bij kalveren met plotselinge sterfte als gevolg. Meerdere voermomenten per dag, aangevuld met probiotium in de melkpoeders kan de groei van Clostridium remmen, helpen bij het handhaven van een gezond darmmicrobioom en helpen voorkomen van Clostridium perfringens-infecties.

Giardia Duodenalis

Giardia duodenalis is een eencellige parasiet die zich binnen de gastheer in de darm bevindt. De mest van de gastheer is na uitscheiding direct infectieus voor kalveren en dit kan leiden tot chronische diarree bij kalveren, met tussenpozen, maar de kalveren hebben geen koortsverschijnselen. Het gebruik van kalvermelkpoeder met probiotica & prebiotica kan de darmgezondheid bevorderen en de weerstand tegen deze parasieten versterken. Giardia duodenalis is lastig te behandelen en is daarom ook beter te voorkomen dan te genezen. Hygiëne in huisvesting en werkwijze is hierin het sleutelwoord.

Cryptosporidium

Cryptosporidium Parvum is een eencellige darmparasiet. Een parasiet is een organisme dat zich ten koste van een ander levend organisme in leven houdt en voortplant. De besmette mest van de gastheer kan diarree veroorzaken bij kalveren en daarmee uitdrogen & vermageren. Daarnaast kan lichte koorts optreden. Een cryptosporidium kan behandeld worden met elektrolytendrank dat de zout- en zuurbasebalans aanvult. Ook hygiëne zoals schone bedrijfskleding en omgeving is van invloed.

Kalvolac kalvermelkpoeder als Preventieve Maatregel

Hoogwaardige kalvermelkpoeder met de juiste voedingsstoffen, probiotica en immuunversterkende ingrediënten, in de het juiste verhouding met het juiste voedingschema kan een krachtig hulpmiddel zijn in de preventie van diarree bij kalveren. Door de darmgezondheid te ondersteunen en het immuunsysteem te versterken, kan Kalvolac kalvermelkpoeder helpen bij het verminderen van de impact van verschillende pathogenen.

Kalvolac kalvermelkpoeder is een geavanceerde voedingsoplossing die specifiek is ontwikkeld om de gezondheid en groei van kalveren te bevorderen. De hoogwaardige kalvermelk bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en hoogwaardige eiwitten, die cruciaal zijn voor de optimale ontwikkeling van jonge kalveren.

Wat Kalvolac echt onderscheidt, is de doordachte formulering die de darmgezondheid ondersteunt en de kans op diarree vermindert. De juiste balans van ingrediënten, waaronder prebiotica & probiotica, stimuleert een gezonde darmflora en versterkt het immuunsysteem van kalveren. Door proactieve maatregelen te nemen om diarree bij kalveren te voorkomen, zoals het creëren van hygiënische omstandigheden, regelmatige gezondheidscontroles en het verstrekken van hoogwaardige kalvermelkpoeder als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, investeren veehouders in de gezondheid van kalveren en daarmee de toekomst van de melkveehouderij.

Deel dit artikel