‘Diarree kost altijd groei’

“Kalverdiarree kost altijd groei”, zo gooit jongveespecialist Erwin Hunneman er maar gelijk in. Gelukkig zijn er veel dingen die je als opfokker of melkveehoud(st)er kunt doen om diarree te voorkomen. In dit artikel legt Erwin je daarom uit hoe kalverdiarree ontstaat, wat de gevolgen zijn en minstens zo belangrijk: hoe je het voorkomt.

“Bedrijven zonder kalverdiarree? Die bestaan niet”, aldus Erwin Hunneman. “Er gaan nu eenmaal verschillende virussen, bacteriën en parasieten rond, dat kun je nooit helemaal voorkomen. Maar dat betekent zeker niet dat er kalveren dood hoeven te gaan aan kalverdiarree”, stelt de jongveespecialist scherp.

Parasiet beschadigt darmvlokken

Bij infectieuze diarree kan er verzuring in de darm ontstaan. “In ernstige gevallen verandert de pH van het kalf. Door de veroorzaker van de diarree komen er meer zouten in de darmen. Het kalf wil de osmotische waarde gelijk houden en stuurt als het ware meer vocht naar de darmen om de ziekteverwekkers eruit te werken. Daarnaast treedt water uit, doordat er schade in de darm is. Secretiecellen scheiden meer vocht uit en het dier neemt water ook nog eens minder actief op. Hierdoor zie je dunne mest ontstaan”, legt Erwin uit. Daarnaast beschadigt een parasiet zoals Cryptosporidium Parvum de darmvlokken. “Je kunt de darm zien als een hoogpolig tapijt. De parasiet maakt de darmvlokken korter. Het kalf heeft hierdoor minder oppervlakte om voedingsstoffen op te nemen. Deze darmvlokken groeien na verloop van tijd wel weer aan.” Voedingsdiarree werkt anders. Door een voedingsfout verloopt de vertering niet goed, waardoor de mest afwijkt van kleur en/ of consistentie. Lees meer over voedingsdiarree.

Kijktip: kijk hier het webinar over diarree bij kalveren terug

Acht liter vocht per dag verliezen

“Een kalf kan wel 20% van het lichaamsgewicht verliezen bij diarree”, vertelt Erwin. Dat betekent dat een kalf van veertig kilo, acht liter vocht op een dag verliest. Daarom ligt uitdroging op de loer bij diarree. “Als je een kalf het standaard melkschema van zeven liter melk per dag voert, kom je dus al een liter vocht tekort”, aldus Hunneman, die daarom pleit voor onbeperkt water voor kalveren. “Als het bakje water ineens leeg is, is dat ook gelijk een signaal dat het kalf wellicht diarree heeft of krijgt.”

Diarree kost groei

“Zowel voedingsdiarree als infectieuze diarree kost altijd groei”, ziet Erwin in de praktijk. In de eerste plaats omdat het kalf door de verstoorde vertering of de aantasting van de darmvlokken voedingstoffen niet goed op kan nemen. Als het kalf ook niet fit is, drinkt het waarschijnlijk ook nog eens minder melk en krijgt op die manier ook minder voedingsstoffen binnen. Daarnaast zijn er mogelijk nog kosten voor pijnstilling, elektrolyten en medicijnen. “Ook zien we vaak dat kalveren die diarree hebben gehad gevoeliger zijn voor longontsteking”, aldus Erwin.
Lees hier wat je kunt doen bij diarree.

Artikel van:
Erwin Hunneman
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel