Drie tips voor een optimale pensontwikkeling

Bij de geboorte is de pens van een kalf nog niet ontwikkeld. Door een juist melkschema aan te houden én kracht- en ruwvoer aan te bieden help je de pens ontwikkelen. Jongveespecialist Johan Verdaasdonk zet een aantal tips voor je op een rij om dit zo goed mogelijk te doen.

“De eerste zes weken kan een kalf nog niets met kracht- en ruwvoer, simpelweg omdat de pens nog niet ontwikkeld is”, legt Johan uit. Daarom is de voerstrategie in de melkfase erg belangrijk om het kalf van eenmagige naar herkauwer te begeleiden.

1. Zorg dat melk in de lebmaag komt

Melkpoeder hoort in de lebmaag, in de pens kan het kalf niets met melk. Zorg dus dat de melkpoeder in de lebmaag blijft. Dankzij het slokdarmsleufreflex komt de melk, als het kalf het als melk herkent, in de lebmaag terecht. Zo activeer je het slokdarmsleufreflex optimaal:

  • Let op de juiste concentratie van 150 gram poeder in een liter melk.
  • Gebruik een nieuwe speen waar het kalf intensief op moet zuigen.
  • Zorg dat de melk 40 tot 42°C is.
  • De juiste drinkhoogte is de schofthoogte van het kalf.

2. Voer krachtvoer

Voer bij voorkeur vanaf week 1 kalverkorrel. “Dit is geconcentreerd en bevat de juiste aminozuren die het kalf nodig heeft om de pens te laten ontwikkelen. Besef wel dat het kalf tot zes weken nog geen echte voeding kan halen uit bijvoorbeeld het koeienrantsoen. Melk is dan nog echt de voedingsbron”, aldus Johan. Heb je, bijvoorbeeld in de eenlinghuisvesting voor de eerste twee weken maar plek voor één bakje? Kies dan altijd voor water en start in de groepshuisvesting met brok. “Kalveren zijn echte na-apers, en kijken het brok eten dan snel af bij elkaar.” Idealiter krijgt het kalf onbeperkt brok tot twee weken na het spenen.

3. Gebruik gehakseld stro

Ruwvoer is een belangrijke structuurbron om de pens te stimuleren om penspapillen aan te maken. Ook hier geldt dat het kalf de eerste zes weken nog geen voeding kan halen uit ruwvoer, maar wel alvast kan oefenen met vreten. Johan heeft daarbij voorkeur voor gehakseld of gehamerd tarwestro. “Hooi is vaak te lang, wat dus te weinig pensprik geeft. Daarnaast is hooi ook vaak te rijk aan suikers, net zoals dat geldt voor grove graskuil. Kalvermuesli is een goed alternatief voor brok en stro. “Dat is makkelijk, het oogt en ruikt lekker. Let wel op een eiwitgehalte van minstens 17%”, aldus Johan die aangeeft dat de muesli’s van Agrifirm dit eiwitgehalte bevatten.

Artikel van:
Johan Verdaasdonk
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel