Neem de tijd om te observeren
“In het ideale geval neem je dagelijkse een kwartiertje tijd om naar je kalveren te kijken”, vindt Lieke. “Een koe is een vluchtdier, dus laat niet graag zien dat ze ziek is. Dat geldt dus ook voor een kalf. Daarom is het belangrijk om bewust de tijd te nemen. Pak er een bakje koffie bij, ga op een strobaal zitten en kijk bewust naar je jongste kalveren.”
Kijk naar oren, neus en ademhaling
Deze eerste kalfsignalen kunnen wijzen op (beginnende) longontsteking:
- Snotneus
- Hangende oren
- Trekkende en/ of versnelde ademhaling
Als het kalf echt zichtbaar ziek is, zie je deze signalen:
- Hoesten
- Kalf zondert zich af, gaat alleen in een hoekje liggen
- Kalf komt niet overeind om te drinken
- Pompende ademhaling
- Koorts
Bij twijfel: temperaturen
Zie je signalen uit de tweede tip of twijfel je of een kalf helemaal gezond is? Temperatuur het kalf dan. Koorts betekent behandelen, in overleg met je dierenarts.
Ontdek de ziekteverwekker
Er zijn tal van bacteriën en virussen die longontsteking veroorzaken. Als veehouder kun je zelf niet zien om welke verwekker het gaat. Als je veel te maken hebt met longontsteking is het zinvol om de ziekteverwekker te achterhalen, bijvoorbeeld met een longspoeling of quickscan. Vraag je eigen dierenarts naar meer informatie. Zo kun je gericht behandelen én preventief werken.
Neem preventieve maatregelen
Werk actief aan gezonde luchtwegen van je kalveren, voorkomen is makkelijker dan genezen. Denk aan optimaal biestmanagement, luchtwegondersteuning via melkpoeder en een optimaal klimaat. Bekijk hier alle tips om longontsteking zoveel mogelijk te voorkomen.