Laat bacteriën je biest niet verpesten

Warme biestmelk is een bron voor bacteriën. “Als verse biest twee uur ongekoeld staat, is het aantal bacteriën al met factor 32 toegenomen”, waarschuwt Nicolien Spinhoven, specialist Jongvee. Ze deelt haar tips om je biest zoveel mogelijk vrij te houden van verkeerde bacteriën.

“De bacteriegroei in warme biest is enorm”, geeft Nicolien aan. “Als biest twee uur staat is het aantal bacteriën met factor 32 toegenomen. Als je dit voert, geef je een kalf naast de gewenste antistoffen meteen ziekteverwekkers mee. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.” Met deze tips houd je de biest zoveel mogelijk vrij van ongewenste kiemen:

Laat biest zo snel mogelijk afkoelen

  • Haal de warme biestmelk zo snel mogelijk uit de emmer en zet het in schone flessen in de koelkast.

Schone ketel / dumpemmer

  • Neem je ketel mee in het spoelprogramma van je melkmachine.
  • Neem de dumpemmer bij robotmelken mee in het spoelprogramma van de robot of reinig deze zelf handmatig met het reinigingsmiddel van je robot.

Denk aan flessen, sonde en spenen

  • Bekijk ook kritisch je flessen, sonde, speenemmers en spenen. In de praktijk is dat ook snel een bron van besmetting. Hoe zit dat bij jou?
  • Week de sonde, flessen, speenemmers en spenen het liefst na elk gebruik in warm water met een reiniger, zoals het reinigingsmiddel van je melkstal of melkrobot. Spoel de materialen na afloop goed af en hang ze schoon op.

Tips bij de mini-melker

De mini-melker is een handige manier om een koe na het kalven snel te kunnen melken. Met deze tips zorg je dat het geen besmettingsbron wordt:

  • Laat je mini-melker jaarlijks nakijken. Zo weet je zeker dat het vacuümniveau goed is en de pulsators naar behoren werken.
  • Maak de mini-melker na gebruik altijd handmatig schoon met warm water.
  • Reinig je mini-melker dagelijks met het reinigingsmiddel van je melkstal of melkrobot.

Bekijk hier alle tips van Johan voor het melken van biest:

Artikel van:
Nicolien Spinhoven
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel