Let op: elk uur daalt de biestkwaliteit met 3%

Dat je een afgekalfde koe direct moet melken en de biest direct aan het kalf moet geven, heb je vast vaker gehoord. Maar wat is de onderbouwing eigenlijk? Onze jongveespecialist Nicolien Spinhoven legt het je hier uit.

“Net na het kalven is de biestkwaliteit het hoogst”, legt Nicolien uit. “De koe gaat volop melk maken. Door dit verdunningseffect zakt de biestkwaliteit, simpelweg omdat de antistoffen gelijk blijven maar de koe meer liters melk maakt. De concentratie antistoffen per liter biest daalt dus.”

Na een nacht biestkwaliteit 25% lager

“De biestkwaliteit neemt elk uur 3% af door het verdunningseffect”, weet Nicolien. “Als een koe om 23.00 uur kalft, en je melkt haar ’s ochtends om 7.00 uur, is de biestkwaliteit al met 25% afgenomen. Daarnaast kan het kalf ook nog eens minder antistoffen opnemen.” Daarom pleit Nicolien er dan ook voor om de koe zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen twee uur na het kalven, te melken en de biest direct aan het kalf te geven.

Bekijk hier ook de tips om de biestkwaliteit vast te houden.

Artikel van:
Nicolien Spinhoven
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel