Tips bij een melktaxi

De melktaxi is een arbeidsvriendelijke manier om kalveren melk te geven. Omdat je een grotere hoeveelheid melk aanmaakt, is deze constanter in kwaliteit, samenstelling en temperatuur. Maar vergis je niet: ook een melktaxi of melkmenger vraagt om een scherp oog. Johan Verdaasdonk, specialist Jongvee, legt je hier uit waar je op moet letten.

Klopt de temperatuur?

De drinktemperatuur bij het kalf moet 40 – 42°C zijn. De aanmaaktemperatuur in de taxi kan dus variëren. In de winter moet je deze wellicht hoger zetten dan in de zomer. Houd wel altijd de watertemperatuur beneden de 60°C, anders verbranden de eiwitten in melkpoeder.

Klopt de concentratie?

De concentratie is altijd 150 gram poeder in 1 liter. Dit kun je eenvoudig controleren met een refractometer. De aangemaakt melk moet een brixwaarde van 15 hebben, dan zit je op 150 gram poeder.

In onderstaande video laat Johan het je graag nog eens zien:

Artikel van:
Johan Verdaasdonk
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel