Biest met een brix-waarde van minimaal 23%, wat staat voor 68 IgG per liter, is goede biest. Deze is dus ook geschikt om in te vriezen. Met deze tips van Nicolien gaat dat goed en zo makkelijk mogelijk:
Gebruik diepvrieszakken
Gebruik diepvrieszakken in plaats van flessen om biest in te vriezen. Zakken kun je makkelijker stapelen in de vriezer en ontdooien ook nog eens een stuk sneller.
Noteer belangrijke gegevens
Schrijf het koenummer, de brixwaarde én de datum op de zak.
Vries in kleine porties in
Vries de biest bij voorkeur in kleine porties in, zodat je ook snel een litertje kunt pakken om andere biest aan te vullen. Bijkomend voordeel: het ontdooien gaat ook een stuk sneller.
Biestkwaliteit belangrijker dan leeftijd koe
Je kunt zowel biest van een vaars als van een oudere koe invriezen. De biestkwaliteit van beide diergroepen kan prima zijn. Houd wel de minimale brix-waarde van 23% aan. Biest met een lagere kwaliteit invriezen heeft weinig zin, zeker omdat er tijdens het bevries- en ontdooiproces wat antistoffen verloren gaan.
Gebruik de biest binnen een jaar
Gebruik de ingevroren biest binnen een jaar. Daarna kan de biestkwaliteit, met name van de eiwitten, achteruit gaan.
Ontdooi de biest alleen au bain-marie
Bevroren biest kun je ontdooien door de fles of zak in heet water te leggen. Ontdooi biest nooit in de magnetron, want dan gaan de antistoffen verloren.
Tip: bekijk hier ook de video van jongveespecialist Johan Verdaasdonk die voordoet hoe je biest kunt ontdooien:
Verwarm biest nooit boven de 60 graden
Zorg dat de biest nooit warmer dan 60 graden wordt. Boven de 60°C gaan eiwitten, en dus ook antistoffen, kapot. De ideale drinktemperatuur is de lichaamstemperatuur van het kalf, dus rond de 38°C.
Houd altijd ColoCorrect achter de hand
Biest in de vriezer is prettig, maar houd voor de zekerheid ColoCorrect achter de hand. Met deze gevriesdroogde biest kun je biest met een brixwaarde onder de 23% opwaarderen. “Zeker ’s nachts is dit makkelijker dan te moeten wachten tot je biest uit de vriezer op temperatuur is”, is ook de eigen ervaring van Nicolien.
Neem voor meer praktische tips voor het biestmanagement op jouw bedrijf gerust eens contact op met Nicolien en haar collega’s.