“Veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van longontsteking bij kalveren. Het is zaak om weerstand en infectiedruk in balans te houden, zodat je jouw kalveren maximaal beschermt tegen bacteriën en virussen die longontsteking veroorzaken”, legt Lieke uit.
1. Biest is de basis
Een goede biestvoorziening is de beste bescherming die je een kalf mee kan geven vanaf de geboorte. Bekijk hier het ideale biestschema.
2. Kruiden en etherische oliën in melkpoeder
Na de biestperiode kun je de weerstand extra opbouwen met Kalvolac Power CAIR®. “In de praktijk zien we dan zelfs 33% minder luchtwegprobemen”, vertelt Lieke. Dit melkpoeder bestaat uit 100% zuiveleiwit en bevat daarnaast bio-actieve lactoferrine om het immuunsysteem van je kalf te ondersteunen. CAIR® is een uniek additief, speciaal om de luchtwegen te ondersteunen. Deze mix van kruiden en etherische oliën draagt bij aan vrije luchtwegen. Lees meer over CAIR®.
3. Hanteer bij voorkeur all-in-all-out
Om de overdracht van bacteriën en virussen tussen kalveren te beperken, heeft het principe van all-in-all-out de voorkeur boven het doorschuiven van dieren. “Je beperkt de verspreiding van kiemen tot alleen de hokgenoten”, legt Lieke uit. Kan dit niet, omdat je bijvoorbeeld met een kalverdrinkautomaat werkt? Dan is de hygiëne van de speen belangrijk. “Bij de nieuwste modellen drinkautomaten kun je de speen uitwendig reinigen. Let ook op het materiaal van de speen en vervang de speen regelmatig, zodat er geen scheurtjes in de speen zitten waar ziektekiemen in kunnen zitten.”
4. Kijk kritisch naar het klimaat
Een ideaal klimaat is belangrijk voor gezonde longen. Let daarbij ook op luchtverversing. “Zeker als het koud is zijn we geneigd om de ventilatie terug te schroeven. Niet alleen de temperatuur op stal neemt toe, maar ook de luchtvochtigheid. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de groei van bacteriën en virussen en dus een verhoogde infectiedruk”, legt Lieke uit. Een rookproef is een mooie start om luchtstromingen in je jongveestal in beeld te krijgen. Tegelijk is dit maar een momentopname. Vraag je jongveespecialist daarom eens naar de klimaatkit. Met deze sensoren kun je over langere tijd de luchtsnelheid, temperatuur, luchtvochtigheid en het ammoniakniveau meten. Dit geeft een heel gedetailleerd beeld van het klimaat. Uiteraard krijg je vervolgens complimenten óf tips voor jouw stalklimaat.
5. Enten is een optie
Je kalveren enten tegen longproblemen kan zinvol zijn. Tenminste, als je last hebt van die specifieke ziekteverwekker waar je tegen ent. Overleg dit met je eigen dierenarts.
Zo doen andere boeren het
Uit ervaring weet melkveehouder Remco Rotteveel dat een luchtweginfectie blijvende schade toebrengt en heel veel groei kost. “Daarom zijn we anders gaan ventileren, hebben de huisvesting aangepast en voeren melkpoeder die de luchtwegen ondersteunt”, vertelt hij in deze video.
Voor melkveehouder Teun van den Boom beginnen gezonde kalveren zonder luchtwegproblemen al in de droogstand. In deze video legt hij uit hoe dat zit.