Vijf tips voor stressloos spenen

“Spenen hoeft geen groei te kosten”, is de overtuiging van jongveespecialist Johan Verdaasdonk. Daarbij is het wel belangrijk om geleidelijk te spenen. Johan zet zijn tips graag voor je op een rij.

1. Spenen kan vanaf negen weken

Vanaf negen weken leeftijd is het mogelijk om je kalveren gespeend te hebben. Bekijk hier het ideale op-en afbouwschema.

2. Bouw de melk in twee á drie weken af

Geleidelijk afbouwen is essentieel en zelfs belangrijker dan de hoeveelheid melkpoeder die je voert, weten we uit dit onderzoek. Het kalf moet echt tijd krijgen om van eenmagige om te schakelen naar herkauwer.

3. Zorg dat het kalf minimaal twee kilo brok opneemt

Om te kunnen spenen is het belangrijk dat het kalf al gewend is om energie uit brok en ruwvoer te halen. Een opname van minstens twee kilo brok per dag per kalf op het speenmoment is daarom gewenst. Bekijk hier meer tips voor de pensontwikkeling.

4. Richtlijn: twee keer het geboortegewicht

De richtlijn bij spenen is dat het kalf twee keer het geboortegewicht heeft bereikt. Op het stro valt het niet mee om kalveren te meten, dus daarom deze praktische tip: meet de borstomvang met een strotouwtje. Een borstomvang van 100 centimeter staat gelijk aan 90 kilo gewicht, wat betekent dat je het kalf kunt spenen.

5. Geen veranderingen rond spenen

Verplaatsten geef stress. Verander de groep en huisvesting daarom liever niet rond het spenen. Houd je kalf zeker tot en met drie maanden op het stro, want het jonge dieren kan zichzelf nog niet optimaal warm houden. Houd ook de brokgift bij voorkeur nog twee weken na het spenen onbeperkt en blijf hetzelfde ruwvoer voeren. Na twee weken kun je geleidelijk omschakelen naar bijvoorbeeld een berekend koeienrantsoen.

Artikel van:
Johan Verdaasdonk
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel