Zo beïnvloed je de biestkwaliteit in de droogstand

“Een perfecte droogstand van de droge koeien is dé sleutel voor een probleemloze kalveropfok”, stelt Nicolien Spinhoven, specialist Jongvee. Hoe dat precies zit, legt ze je graag uit met deze vijf tips.

“Een goede biestkwaliteit begint in de droogstand”, is de overtuiging van Nicolien. “Als een kalf binnen twee uur na de geboorte vier liter goede biest krijgt, is dat een enorme boost voor haar gezondheid.” Nu is dat vast geen verrassing meer voor jou als melkveehouder, maar hoe zorg je nu dat de droogstand de beste biestkwaliteit oplevert? Nicolien weet raad en geeft je vijf tips:

1. Droogstand van minimaal zes tot zeven weken

Een koe moet minimaal zes weken droog staan. Een kortere droogstand gaat ten koste van de biestkwaliteit. Het uierweefsel moet opdrogen, de koe ruimt de melkcellen op en het uier komt tot rust. Zo’n drie weken voor de kalving start de koe al weer heel voorzichtig met het aanmaken van biest. “Bij hittestress, een tweeling of bij stieren met een korte draagtijd kan het kalf ook nog eens eerder komen. Daarom is het echt essentieel om een droogstand van zeven tot acht weken aan te houden, zodat de koeien ook bij een vroeggeboorte echt zes weken droog staan”, drukt Nicolien je op het hart. “Zeker bij vaarzen wordt dit nog wel eens onderschat. Als de BSK van de tweedekalfs koeien tegenvalt, is de kans groot dat het door de droogstandslengte van de vaarzen komt.”

2. Passend eiwit voeren

In de ideale droogstand houdt een koe haar drogestofopname op peil, tot en met de dag van kalven. Dit kan alleen als de koe onbeperkt toegang heeft tot een smakelijk rantsoen. Ook het ruw eiwitgehalte van het rantsoen en de hoeveelheid mineralen en vitaminen beïnvloeden de biestkwaliteit. “Immunoglobulinen, de antistoffen in biest, zijn eiwitten. Als je eiwit in de biest wilt hebben, moet je dus ook voldoende en passend eiwit in de droogstand voeren”, stelt Nicolien. Voor een goed droogstandsrantsoen kun je terecht bij de collega voeradviseurs van Nicolien bij Agrifirm.

3. Biestgift van vier tot acht liter is perfect

In de ideale situatie geeft de net afgekalfde koe vier tot acht liter biest. Is dit lager dan vier liter? Kijk dan met je voeradviseur nog eens kritisch naar het droogstandsrantsoen en de voeropname. Een biestgift hoger dan acht liter kan betekenen dat het droogstandsrantsoen te energierijk is. Dit gaat ten koste van de biestkwaliteit. Neem dan ook met je voeradviseur het droogstandsrantsoen onder de loep.

4. Gebruik biestkwaliteit als indicator

De biestkwaliteit is een goede indicator voor de kwaliteit van de droogstand. Meet daarom het liefst de eerste biest van elke koe. Is de brixwaarde lager dan 23%? Dan zijn er nog verbetermogelijkheden in de droogstand, zoals de droogstandslengte, rantsoen en de voeropname. Vraag gerust Nicolien of haar collega’s om samen met je eigen voeradviseur mee te kijken. Biest met een lagere brixwaarde kun je in enkele gevallen corrigeren met ColoCorrect. Lees hier meer over de kwaliteit en het aanvullen van biest.

5. Enten als laatste optie

Je kunt je droge koeien enten tegen E-coli, het rota- en coronavirus en cryptosporidium. “De koe maakt afweerstoffen aan, die in de biest terecht komen. Zo krijg het kalf deze via de biest binnen. Dan is het dus nog steeds belangrijk dat die biest in het kalf komt, want pas dan krijgt het kalf deze antilichamen binnen”, legt Nicolien uit. Toch is enten wat Nicolien betreft de laatste optie. “Je moet eerst zeker weten dat er problemen spelen met Rota, Corona, Coli of cryptosporidium. Daarnaast blijft het biestmanagement gewoon echt heel belangrijk. Mijn advies is daarom eerst te focussen op biestmanagement voor je over gaat op vaccineren. Het is geen wondermiddel.”

Advies om de biestkwaliteit te verhogen

Nicolien en haar collega’s staan graag voor je klaar met praktische tips om te zorgen voor de beste biestkwaliteit. Neem dus gerust contact op met de specialist in jouw regio.

Artikel van:
Nicolien Spinhoven
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel