Twee keer per jaar komt de jongveemeter bij je langs. Na jouw toestemming staan alle gegevens, zoals leeftijden en oornummers, in DairyStart Monitor. De jongveemeter meet elk dier dat op roosters staat op bij de heupbeenderen. Deze metingen voert hij of zij in. Daarnaast let de meter ook op de conditie van de dieren. Vervolgens komen Johan of zijn collega jongveespecialisten bij je langs om de resultaten te bespreken. “Met de groeilijnen krijgen we de hele opfok in beeld, ook ten opzichte van de vorige keren. Dat geeft enorm veel inzicht.” Daarnaast geeft de DairyStart Monitor een actueel inseminatieadvies op basis van de leeftijd en ontwikkeling van de pinken.
Snel meten of je kunt spenen
Praktische tip van Johan: “meet de borstomvang met een strotouwtje als je jongvee nog op stro staat. Een borstomvang van 100 centimeter staat gelijk aan 90 kilo gewicht, wat betekent dat je het kalf kunt spenen. Tenminste, als het dier twee kilo brok per dag opneemt en je de melkgift langzaam afbouwt.”
Dit kun je doen als je kalf achterloopt in groei
Zie je dat de groei in bepaalde fases achterloopt? Dan kan de jongveescan je helpen om de oorzaak in beeld te brengen. Hoe de jongveescan werkt leggen Johan & Rachelle je in deze video uit.