Hygiëne in de Kalveropfok

Essentieel is het implementeren van preventieve maatregelen om het risico van overdracht van besmettelijke ziekten te verminderen. Op een boerderij is het van groot belang om te beoordelen wat de zwakke punten zijn voor overdracht van infectieziekten en hoe overdracht zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Er zijn drie kritieke gebieden in de kalveropfok: geboorte, huisvesting en imputaties in biest. Door gestructureerd te werken en alles schoon en droog te houden, wordt het risico op overdracht beheerst. Wat uiteindelijk bijdraagt ​​aan gezonde en goed groeiende kalveren.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan

Hygiëne

Hygiëne rond de Geboorte

Het begint bij de geboorte van het kalf. Kalveren  worden geboren zonder afweersysteem, waardoor kalveren zeer kwetsbaar zijn. Het afkalfhok en de moederkoe zijn van nature een bron van infecties. Hygiëne speelt een belangrijke rol om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden. Daarom is het belangrijk om het afkalfhok schoon, droog, goede temperatuur en niet te vol te hebben.  Door direct na de geboorte de navel  van het kalf te desinfecteren voorkom je dat micro-organismen binnendringen. Zo kan het kalf al zijn energie gebruiken voor groei in plaats van ziekteverwekkers te bestrijden.

 

Hygiëne rond Huisvesting 

Als het kalf naar de stal gaat, zorg er dan voor dat de stal is schoongemaakt, gedesinfecteerd en minimaal een week leeg heeft gestaan ​​om er zeker van te zijn dat er geen ziekteverwekkers zijn achtergebleven. Bovendien kunnen ook andere en oudere kalveren een bron van overdracht van ziekteverwekkers zijn. Daarom is het belangrijk om het pasgeboren kalf de eerste twee levensweken individueel of per paar te huisvesten en contact met oudere kalveren  zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg ervoor dat u bij het werken met de kalveren schone overalls en laarzen draagt ​​en dat u eerst de jongste kalveren bezoekt voordat u naar de oudere kalveren gaat. Voermateriaal moet dagelijks worden schoongemaakt en gedroogd.

Verontreiniging in Colostrum

Passieve overdracht van colostrale immunoglobulinen (Ig) is cruciaal voor de overleving van het kalf. Het verzamelen en opslaan van colostrum brengt risico’s van microbiële besmetting met zich mee. Door de zuigfles, emmer en drinknippel na elke cyclus schoon te maken en te drogen en door de biest in de koelkast te bewaren wordt de besmetting zo laag mogelijk gehouden.

Wil je meer weten?

Stel jouw vragen vrijblijvend

Een van onze jongveespecialisten zal contact met je opnemen

Contact JVS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten over Hygiëne?

Probleemloos de kalverpiek door

Eenlingbox: ‘couveuse’ voor kalveren

Diarreepreventie en -behandeling bij Kalveren: De Kracht van Kalvermelkpoeder

Wilbert Swinkels: ‘één spat mest kan een kalf al infecteren’

Aan het woord: jongveespecialist Erwin Hunneman: ‘Snel resultaat zien, dat is het mooist’

Schone hokjes, maar hoe zit het met het afkalfhok?